Home » Οριστική διαγραφή στοιχείων από το σύστημα

Οριστική διαγραφή στοιχείων από το σύστημα

Σε προηγούμενο άρθρο, έγινε αναφορά για τη μετακίνηση στοιχείων στον κάδο (trash/bin).

Μετακίνηση στοιχείων στο macOS, δεν σημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά διαγράφονται οριστικά από το σύστημα. Απλά μετακινούνται προς έναν φάκελο, ο οποίος τα φιλοξενεί εκεί, μέχρι ο χρήστης να αποφασίσει να αδειάσει κάποια στιγμή τον κάδο.

Παρά δηλαδή το γεγονός, ότι υπάρχει το κουμπί της διαγραφής (delete) στη γραμμή εργαλείων του Finder, αυτό σημαίνει απλά μετακίνηση των στοιχείων στον κάδο.


Πώς γίνεται η οριστική διαγραφή των στοιχείων από το σύστημα

1) Ο πιο σύντομος τρόπος για οριστική διαγραφή στοιχείων από το σύστημα και μάλιστα χωρίς να μεσολαβεί η προσωρινή τους αποθήκευση στον κάδο, είναι με την συντόμευση πλήκτρων Option/Alt()+cmd()+⌫.

Το ίδιο ακριβώς μπορείτε να κάνετε, έχοντας πρώτα επιλέξει το στοιχείο που θέλετε να διαγράψετε, από τη γραμμή μενού (menu bar) του Finder, να κάνετε κλικ στο Αρχείο (File). Πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Option/Alt() και κατόπιν επιλέξετε την εντολή Άμεση διαγραφή (Delete Immediately).

✎ Κατά την εκτέλεση της εντολής, δεν θα δείτε κανένα προειδοποιητικό μήνυμα από το σύστημα.

⚠️ Αυτός ο τρόπος (άμεσης) οριστικής διαγραφής στοιχείων, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται, εκτός και είστε απόλυτα σίγουροι ότι τα προς διαγραφή στοιχεία δεν σας είναι πλέον χρήσιμα. Για την ασφάλεια των στοιχείων σας, ενεργοποιήσετε το Time Machine για εφεδρικά αντίγραφα. Σε περίπτωση που δεν κρατάτε εφερδικά αντίγραφα, η αναζήτηση και ανάσυρση στοιχείων από δίσκους SSD και Flash, είναι εξαιρετικά δύσκολη ως και ανέφικτη με εφαρμογές γι’ αυτόν τον σκοπό. Σε HDD δίσκους υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες.


2) Από τη γραμμή μενού του Finder, κάντε κλικ στο μενού του Finder επιλέξτε Προτιμήσεις (Preferences) και μεταβείτε στην καρτέλα Προηγμένα (Advanced). Κάντε κλικ στο checkbox Αφαίρεση στοιχείων από τον Κάδο μετά από 30 ημέρες (Remove items from the Trash after 30 days).

Αυτή είναι μια αυτόματη διαδικασία οριστικής διαγραφής στοιχείων, που μπορείτε να ενεργοποιήσετε, όταν διαχειρίζεστε αρχεία για τα οποία δεν είστε απόλυτα σίγουροι εάν μέσα στο επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να τα ανασύρετε.
Μόλις περάσουν 30 ημέρες, δεν θα αδειάσει όλος ο κάδος (αρκετοί το συγχέουν), αλλά θα διαγραφούν οριστικά μόνο τα στοιχεία που έκλεισαν 30 ημέρες παραμονής τους στον κάδο.

3) Στο Dock υπάρχει το εικονίδιο του κάδου. Για να τον αδειάσετε, κάντε δεξί κλικ επάνω του και επιλέξτε Άδειασμα Κάδου (Empty Trash).

Αμέσως μόλις γίνει η επιλογή της εντολής Άδειασμα του κάδου, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα το οποίο θα σας ρωτάει-προειδοποιεί εάν σίγουρα θέλετε να εκτελεστεί αυτή η ενέργεια.
Εφόσον είστε σίγουροι και η επιλογή δεν έγινε κατά λάθος ή από βιασύνη, κάντε κλικ στο Άδειασμα Κάδου.


4) Κάντε κλικ στο εικονίδιο του κάδου στο Dock, για να ανοίξετε το περιεχόμενό του σε ένα παράθυρο του Finder.

Στην επάνω δεξιά γωνία, υπάρχει το κουμπί Άδειασμα (Empty).

Επίσης, μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή Άδειασμα Κάδου, κάνοντας δεξί κλικ μέσα στο παράθυρο του κάδου.

Ο συγκεκριμένος τρόπος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια επανεξέταση του περιεχομένου του κάδου για τυχόν στοιχεία που δεν θα έπρεπε να έχουν μετακινηθεί σε αυτόν και δεν θα πρέπει τελικά να διαγραφούν από το σύστημα. Επίσης, μέσα στον κάδο μπορούμε να αναζητήσουμε στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν είτε αυτούσια ή κατόπιν επεξεργασίας. Λόγω αυτής της δυνατότητας, για ανάσυρση στοιχείων και επαναχρησιμοποίησής τους, ο κάδος, λέγεται και κάδος ανακύκλωσης.


Πρόσθετες πληροφορίες:

Όταν ανοίξετε το περιεχόμενο του κάδου σε ένα παράθυρο του Finder, μπορείτε να επιλέξετε μεμονωμένα στοιχεία τα οποία δεν χρειάζεστε και να τα διαγράψετε.

Επιλέξτε τα και κάντε δεξί κλικ πάνω σε ένα από αυτά. Στη συνέχεια, επιλέξτε την εντολή Άμεση διαγραφή.


Share ⤴️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *